Lasapparatuur: waar moet je op letten?
Je wilt gaan lassen en bent op zoek naar een geschikt lasapparaat. Maar waar moet je op letten voordat je een lasapparaat aanschaft? In dit artikel zetten we de belangrijkste eigenschappen met een korte toelichting voor je op een rijtje.
Lasapparaat kiezen
Het beste lasapparaat voor jou kiezen, is misschien een lastige opgave. Let bij de aanschaf van een lasapparaat in ieder geval op onderstaande eigenschappen.
Lastechniek
- Amperage
- Inschakelduur
- Pulse functie
- Synergic functie
Alle lasapparaten
Welke Lastechniek
Voordat je een lasapparaat koopt, is het belangrijk te weten welke lastechniek je gaat toepassen. Op een paar uitzonderingen na, zijn de meeste lasapparaten namelijk geschikt voor het uitvoeren van 1 type lasproces. Wat voor machine je kiest, hangt af van de klussen die je van plan bent op te pakken. In een notendop: elektrode lassen gebruik je voor lichte onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en is een populair lasproces zowel onder doe-het-zelvers als professionals. Deze lastechniek is als enige buiten te gebruiken. TIG lassen is een relatief traag lasproces waarmee je kwalitatief hoogwaardige lasnaden maakt. MIG/MAG lassen is de snelste lastechniek en wordt vooral voor grootschalige en projectmatige klussen ingezet.
Welke lastechnieken zijn er?
Hoeveel Amperage
Het maximale amperage van een lasapparaat geeft het vermogen aan waar je mee kunt lassen. De vuistregel is: per millimeter staal heb je een vermogen van 40 ampère nodig. Dus om een plaat van 10 millimeter staal te lassen, moet het lasapparaat een amperage van 400 kunnen halen. Het is daarom van belang om je van tevoren te bedenken hoeveel vermogen je nodig hebt bij het uitvoeren van de geplande lasklussen. Daarnaast is het handig om te weten dat je boven een vermogen van 200 ampère vaak naar krachtstroom van 400 volt overgaat. Een lasapparaat met zo'n hoge stroomcapaciteit is niet op het normale elektriciteitsnetwerk aan te sluiten.
Inschakelduur
Om te voorkomen dat het lasapparaat te heet wordt, schakelt het zichzelf even uit als er een te hoge temperatuur bereikt wordt. Dit wordt de inschakelduur genoemd. Hieraan lees je af hoe intensief je het lasapparaat kunt gebruiken. De inschakelduur bij 100% geeft aan hoe hoog het amperage maximaal is bij 10 minuten, oftewel continu, lassen. Laat je dus niet misleiden door de term continu. Het is voor de gebruiker vooral relevant om te rekenen met een inschakelduur van 60% (dus 6 minuten achter elkaar lassen), omdat de meeste lasklussen niet veel langer duren. Is de inschakelduur bij 60% bijvoorbeeld 160 ampère, dan betekent dit dat je 6 minuten lang met een spanning van 160 ampère kunt werken. Dit is genoeg vermogen om materiaal van 4 millimeter dik te lassen. Daarna moet het apparaat 4 minuten afkoelen. De inschakelduur zegt dus alles over de capaciteit van een lasapparaat. Bedenk je bij het kiezen van een lasapparaat hoe lang je achter elkaar wilt doorwerken.
Pulse functie
Ben je van plan om aluminium of dunwandig RVS te lassen, dan is een pulse functie noodzakelijk. Deze functie zorgt ervoor dat het lasapparaat kan pulseren tussen basisstroom en piekstroom. Je ziet de mogelijkheid tot het wisselen tussen 2 stroomsterktes bij TIG lasapparaten en bij MIG/MAG lasapparaten. Bij pulserend lassen wordt minder warmte ingebracht, zodat het materiaal niet vervormt. Daarnaast komen er weinig tot geen spetters vrij en is het gemakkelijker om bijvoorbeeld in een verticale positie te lassen. Ook zorgt de optimale branding bij de pulse functie voor een gelijkmatige en kwalitatief hoogwaarde las, met minder kans op bindingsfouten. Bij een dubbele pulse functie wordt naast de stroomsterkte ook het toevoegmateriaal pulserend aangeleverd. Het resultaat is een zeer mooie las: je maakt er bijvoorbeeld 'halve maantjes' mee.
Synergic functie
Synergisch (of automatisch) MIG/MAG lassen maakt het de lasser gemakkelijk. Lasapparaten die voorzien zijn van een synergic functie, stel je namelijk met 1 knop in. Je hoeft alleen maar de dikte van het te lassen materiaal in te voeren, en de machine stelt automatisch het benodigde amperage en voltage in op de gerelateerde parameters. Ook heb je de mogelijkheid om lasprogramma's op te slaan. Voer je vaak dezelfde soort lasklussen uit, dan vind je in de opgeslagen programma's eenvoudig de benodigde instellingen terug. De bediening van een lasapparaat met een synergic functie gaat dus heel snel en omdat de lasmachine zelf de optimale instellingen bepaalt, maakt dit hem zeer gebruiksvriendelijk.