Alles over MIG/MAG lassen
Van alle lastechnieken is MIG/MAG lassen de snelste en meest geautomatiseerde manier van lassen. Maar dit is niet het enige wat deze lastechniek onderscheidt van het elektrode lassen en het TIG lassen. Ben je van plan te gaan lassen, bedenk dan voordat je een lasapparaat aanschaft wat voor soort klussen je wilt kunnen uitvoeren. Gaat het om snelle en korte reparaties of om het in elkaar zetten van grote staalconstructies? Na het lezen van dit artikel weet je de basisprincipes van het MIG/MAG lassen en kun je een weloverwogen keuze maken of dit de beste lastechniek voor jou is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Is er een verschil tussen MIG en MAG?
Ja dat is er. Het verschil zit 'm in het type beschermgas dat je gebruikt tijdens het lassen. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG voor Metal Active Gas. Als inert gas wordt vaak voor argon gekozen, of een mengsel hiervan met helium of waterstofgas. Een actief beschermgas kan bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO2) zijn, daarom wordt MAG lassen ook wel CO2 lassen genoemd. Maar omdat de werkwijze van het lassen hetzelfde is, ongeacht het gas dat je gebruikt, wordt MIG/MAG lassen als 1 lastechniek gezien. Maar MIG/MAG lassen is ook mogelijk zonder gasfles, als je kiest voor gasgevulde lasdraad.
Hoe werkt het?
Een MIG/MAG lasapparaat levert een constante spanning, waardoor een elektrische plasmaboog ontstaat tussen de lasdraad en het werkstuk. Het werkstuk wordt verhit en de te lassen materialen smelten tegen elkaar aan. De afsmeltende lasdraad is elektrode en toevoegmateriaal in 1, waardoor je een stuk sneller werkt dan bijvoorbeeld bij TIG lassen. De lasdraad zit op een haspel die je in het lasapparaat plaatst en wordt voortdurend mechanisch aangevoerd door de toorts. Dit gebeurt met een snelheid die je zelf instelt, afhankelijk van de klus. Dit heeft namelijk invloed op de stroomsterkte die je nodig hebt en dus het type las dat je wilt gaan leggen. Het gas is nodig om je smeltbad te beschermen. Zou je dit niet doen, dan wordt het materiaal veel te heet en verbrandt het.
alle Mig/Mag Lasapparaten
Wanneer gebruik je het?
Omdat MIG/MAG lassen een veelzijdige techniek is waarmee je snel werkt en tevens een kwalitatief hoogwaardig resultaat bereikt, wordt het veel gebruikt in de (metaal)industrie. Het lasproces leent zich er goed voor om te mechaniseren en vindt daarom gretig aftrek op plekken waar een hoge productiviteit van belang is. Toch hoef je niet in een fabriek te werken om te kiezen voor MIG/MAG lassen. Zo heb je namelijk ook de keuze uit gasgevulde lasdraad, dat zonder gas verlast kan worden. In combinatie met een compact en draagbaar lasapparaat, maakt het dit lasproces al een stuk aantrekkelijker voor de hobbymatige lasser of zzp'er die een handzaam apparaat wil kunnen vervoeren.
Wat heb je nodig?
Voor MIG/MAG lassen heb je een lasapparaat nodig die deze lastechniek ondersteunt. Daarnaast heb je beschermgas nodig (als je niet met gevulde lasdraad werkt tenminste) en natuurlijk een lastoorts. Het toevoegmateriaal dat je nodig hebt bij MIG/MAG lassen, zit op een haspel. Elk lasapparaat is geschikt voor een verschillende draadspoel in afmeting en gewicht, dit is iets om rekening mee te houden. Sommige lasapparaten hebben ruimte voor een draadspoel met een diameter van 300 millimeter (15 kilogram) en 200 millimeter (5 kilogram). Maar er zijn ook kleinere MIG/MAG lasapparaten waarbij de draadspoel niet groter dan 200 millimeter mag zijn.
Welke materialen kun je ermee lassen?
Welke materialen je ook met elkaar wil verbinden, met MIG/MAG lassen zijn de mogelijkheden eindeloos. Alle soorten staal en RVS van verschillende diktes kun je met deze techniek verlassen. Voor het lassen van aluminium geldt echter wel dat het lasapparaat een pulse functie moet hebben. Het stroomniveau wisselt dan tussen basisstroom en piekstroom, waardoor je dun en kwetsbaar materiaal als aluminium heel gecontroleerd last, zonder dat de bovenlaag verbrandt.
Wat zijn de voordelen?
MIG/MAG lassen is een relatief eenvoudige lastechniek. Het lasapparaat zorgt in veel gevallen voor de optimale instellingen wat betreft vermogen en amperage en dat is voor de meeste lassers een voordeel. Ook heb je altijd 1 hand vrij om de lastoorts te ondersteunen en te sturen, omdat het toevoegmateriaal automatisch door de toorts wordt aangevoerd. Dit maakt MIG/MAG lassen ook een snel lasproces, waarbij je in korte tijd grote stukken materiaal last. Daarnaast is het in elke positie toe te passen en is de kwaliteit van de las hoog. Kies je voor MAG lassen met CO2, dan is een bijkomend voordeel ook de lage prijs van CO2. Dit type gas is een stuk goedkoper dan argon of beklede elektroden.